Τέλη Σεπτέμβρη. Οι διακοπές τελειώνουν. Τα ελληνικά νησάκια έχουν ακόμα τουρίστες. Εγώ όμως δεν βρίσκομαι για τουρισμό, στη Σαντορίνη, βρίσκομαι σε αποστολή. Αποστολή να βρώ έναν κακοποιό με το ψευδώνυμο ‘Κόκκινος Γαΐδαρος”. Είμαι στα χνάρια του, τον ακολουθώ σε παραλίες, βουνά, σουπερμάρκετ και χώρους ψυχαγωγίας. Είμαι έτοιμος να τον αρπάξω γι ανάκριση και…. Μπιμπ!
Μόλις έλαβα παραγγελία στο μπαρ. Ξυπνάω απ’ την ωραία αλλά περιπετειώδη σκέψη μου και επανέρχομαι στην πραγματικότητα. Πρέπει να βάλω μια Pils και τρείς Weiss γα ένα τραπέζι. Καθώς έρχεται η συνάδελφος σερβιτόρα να τις πάρει με ρωτάει: “Μια μπύρα που φτιάχνεται στην Σαντορίνη, την ξέρεις;”, ‘Όχι, γιατί;” και μου απαντά: “Μου την ζητήσανε!”, “Θα μάθω”, λέω…
Έψαξα, ρώτησα, αναζήτησα, παραλίγο να ανακρίνω κιόλας… Τι έμαθα; Κάτι έμαθα. Υπάρχει, λένε, μια νέα σχετικά ζυθοποιία στην Σαντορίνη, που φτιάχνει τρεις τοπικές μπυρίτσες. Ενδιαφέρον, αλλά που θα τις βρω… Ε, λοιπόν αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, τελικά πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Όπου Μωάμεθ, βάλτε εμένα, όπου βουνό, την μπύρα. Είμαι λοιπόν στο μπαράκι που δουλεύει ο κύριος Bitterbooze και μου λέει πως θα του φέρουνε κάτι μπύρες να δοκιμάσει. Δεν του έδωσα και πολή σημασία, άλλωστε έτσι κάνω πάντα στους κοινούς bartenders όπως του κου Bitterbooze. (Για να δείτε πόσο κοινός bartender είναι κάντε κλικ εδώ, για να μεταφερθείτε στο λιτό blog του)
Μια βδομάδα μετά, σκάνε τρία μωρά στο μαγαζί. Δυο 750ml και ένα 330ml. Επικρατεί ενθουσιασμός που επιτέλους τις βρήκα. Στο internet τις έψαχνα, στηνDeutsche Eckeτις βρήκα! Τις είχε αφήσει ένας κύριος για μένα. Ήταν στο ψυγείο μου και με περίμεναν. Δεν άντεξα άλλο, έπιασα την πρώτη και την δοκίμασα. Ακολούθως την δεύτερη και τέλος την τρίτη. Δεν ήξερα τι είναι η καθεμιά. Αυτό που ήξερα πλέον είναι ότι η Σαντορίνη έχει τη ζυθοποιία της και τις μπύρες τις λένε γαϊδουράκι.. Υπάρχει το κίτρινο, το κόκκινο και το τρελό γαϊδουράκι. Ε, το κόκκινο ήταν που ονειρευόμουν, εκείνο που μου ζητούσαν και εκείνο που και εγώ με την σειρά μου αναζητούσα.
Ήταν η ώρα να αναλάβω δράση. Πήρα το ανάλογο ύφος και ξεκίνησα την ανάκριση. Έφτασα στην κόκκινη… Red Donkey μου λέει. Καταγωγή από Σαντορίνη. Πάντα αφιλτράριστη και φρέσκια μου διευκρινίζει. Την κοιτώ… “Καλά θα δούμε”, σκέφτομαι. Του πατρός; Ζυθοποιία Σαντορίνης ΑΕΒΕ. Η μητέρα σου; “Η Μητέρα Φύση, δηλαδή νερό, κριθάρι, λυκίσκος” “Α! και νονός η μαγιά”
“Χμμμ, ώρα να τα πούμε στη δική μου γλώσσα” σκέφτομαι. Την ανοίγω και την αναπαύω στο ποτήρι μου. Δεν αρκεί ένα καθώς είναι 750ml.. Οπότε δίνω και σε φίλους να την γνωρίσουν. Δεν μας έκρυψε πολλά! Μας έδειξε όλα τα χαρακτηριστικά της. Πλούσιος μεσαίας προς μεγάλης διάρκειας λευκός με καστανές ανταύγειες αφρός, όπως πρέπει για μια καστανόχρωμη που “φοράει” φρουτώδη αρώματα, που παραπέμπουν σε κεράσι, φράουλα, μούρα, δηλαδή κόκκινα φρούτα. Χωρίς πολλά “αέρια” καθώς το ανθρακικό δεν ήταν αισθητό και ορατό. Ελαφρύ σώμα που δεν μπουκώνει το στόμα. Οι γεύσεις της συμπληρώνουν τα αρώματα της καθώς δίνουν την ίδια φρουτώδη αίσθηση. Ελαφριά πικράδα, πολύ πιθανό λόγω λυκίσκου και με μέτρια διάρκεια στην επίγευση. (Έχουμε δοκιμάσει και πιο πικρές)
Μετά από αυτά θα την έβαζα να κάτσει με τις άλλες Ale. Αλλά έλα ντε που έχει άρωμα από Ελλάδα! Οπότε θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και βέβαια στο ψυγείο μου. Το “κορίτσι” σερβίρεται στους 4-6οC και το αλκοόλ της δεν υπερβαίνει το 5,5%. Σαντορίνη λοιπόν η έδρα της ζυθοποιίας με την φιλόδοξη προσπάθεια για διαφορετικές γεύσεις.
Εμείς ρωτήσαμε και μάθαμε πώς μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες συνθέτουν το πάζλ των εγκεφάλων πίσω απ’ τα γαΐδουράκια. Για την Red Donkey δηλώνουν:
Στρογγυλή, αρωματική και πυκνή…
Λυκίσκοι από την Σλοβενία (Aurora & Styrian golding) συνδυάζονται με τους Citra & Sauvin της Νέας Ζηλανδίας πάνω σ’ ένα υπόστρωμα βύνης Munich και μας δίνουν ένα IBU κοντά στο 26… Πικρούτσικη μεν αλλά το κρύβει καλά… Σίγουρα μια ιδιαίτερη μπύρα «φαγητού» που ζητάει ένα ψηλό και μεγάλο ποτήρι κρασιού για ν’ ανάδειξη τον εκρηκτικό αρωματικό της χαρακτήρα…
Την ώρα που σας γράφω αυτά τα λόγια η επίσημη ιστοσελίδα της Ζυθοποιίας Σαντορίνης, είναι υπό κατασκευή..
Μοιραστείτε το!